Barangolás a népmesék világában

Szeptember utolsó hetében iskolánkban kiemelt figyelmet fordítottunk a magyar népmesék varázslatos világára. A Benedek Elek születésnapjához kapcsolódó magyar népmese napja alkalmából alsó tagozatos kisdiákjainknak egy egész mesehetet szerveztünk, így öt napon át a mesék bűvöletében tölthették idejüket.

A hét egyik különlegessége a Berzsenyi Dániel Megyei Gyermekkönyvtárba való látogatás volt. Itt érdekes mesepedagógiai foglalkozáson vettek részt tanulóink, ahol Zsigri Mária gyermekkönyvtáros egy népmesét adott elő a kíváncsi tekintetű gyerekeknek. Mesehallgatás után a meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozáson mindenki elkészíthette saját könyvjelzőjét. A könyvtár varázslatos hangulatában barangolva lehetőségük volt nézegetni, olvasgatni a szebbnél szebb gyermekkönyveket, így még jobban elmélyülhettek a mesék világában.

A hét további részében a kreativitásé és az alkotás öröméé volt a főszerep. Minden tanuló egy általa választott népmesei motívummal festhette meg saját pólóját, így a népmesék képi világa kézzel foghatóvá és személyessé vált.

A mesés projekt szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján tetőzött, amikor is egy izgalmas verseny keretében kiderült, ki mennyire ismeri a magyar népmeséket. A felsős diákok közül a legszebben olvasók szintén részt vettek a programsorozatban, hiszen ők olvastak fel meserészleteket a kisebbeknek. A gyerekek találékonyságát próbára tevő játék során azokat jutalmazták, akik a legtöbb mese címét kitalálták.

A népmesei hét méltó zárásaként a kisdiákok a 3. a osztályosok előadásában tekinthettek meg egy tréfás mesét, a „Pletykás asszonyok” címmel. A színdarab a néptáncos elemekkel tarkított előadással még emlékezetesebbé tette ezt a különleges hetet, melyben a mesék és az alkotás öröme került előtérbe.

GALÉRIA

You may also like...