A magyar nyelv kincsei – kicsik és nagyon versenyeztek a Désiben

Az anyanyelv ápolását tűzte zászlajára intézményünk, mikor több évtizeddel ezelőtt útjára indította megyei szintű nyelvhelyességi és szépolvasási versenyét. Az alsó tagozatosok számára hirdetett megmérettetés idén ismét sok versenyzőt vonzott: a megye 19 iskolájának 36 tanulója nevezett az áprilisi versenyre, hogy három korcsoportban, az olvasás, illetve a nyelvhelyesség területén összemérje felkészültségét. Az idei esztendőben a Petőfi emlékév és Himnuszunk születésének bicentenáriuma, valamint a költészet napjának közelsége foglalta keretbe megmérettetéseinket, így a megnyitó műsorban iskolánk színjátszó, valamint tánc szakkörének e témakörben született előadását láthatták a résztvevők.

Az izgalmas délelőtt végén, a szakmai zsűri döntésének értelmében az alábbi végeredmény született:  a második évfolyamosok között első helyezett lett Unger Bence, a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola, második Czirók Liza Liána, a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola, harmadik Pungor Léna, a Toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola tanulója.

A 3. évfolyamosok versenyében Francsics Emília, a Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskola diákja bizonyult a legjobbnak, a második helyen Kincses Réka Gizella, a Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanulója végzett, harmadik Tóth Eliza, a Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanulója lett.

A 4. évfolyam versenyzői közül a legjobb teljesítményt Kádár Hunor, a Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskola tanulója nyújtotta, második helyen Borsos Dorka, a Paragvári Utcai Általános Iskola tanulója végzett, a harmadik legjobbnak Szökröny Martin, a Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola diákja bizonyult.

Ugyanezen a napon a felső tagozatos diákokat is versenyre invitálta a Dési iskola. Ők az idén második alkalommal életre hívott, városi szintű érvelőversenyen mérhették össze vitázó képességüket. A „Szónok születik” címet viselő megmérettetésen három fős csapatok bizonyíthattak a szakmai zsűri előtt. Az izgalmas disputák sorából végül a Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola csapata került ki győztesen. Második helyen a Nyitra Utcai Általános Iskola diákjai végeztek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Derkovits Gyula Általános Iskola csapata állhatott.

A megmérettetéseink nem titkolt célja, hogy tovább mélyítése a tanulók anyanyelvi tudását, nyelvszeretetét, illetve hogy a virtuális világból kimozdítva a gutenbergi örökség ápolása, az olvasás szeretete felé terelje a résztvevő  gyerekeket. E céljaink mentén várjuk jövőre újra a versenyezni vágyó tanulókat.

GALÉRIA

You may also like...