Sportnap, 2020.10.09.

A rendszeres mozgás és sportolás jótékony hatásait felsorolni teljes mértékben lehetetlenség! Nemcsak testünkre, de lelkünkre és elménkre is pozitív hatással van. Pedagógusként egyik fontos feladatunk, hogy példamutatással, és megfelelő irányítással megszerettessük gyermekeinkkel a mozgást. A gyermekkori és fiatalkori sportolás az egészséges felnőtté válás egyik legfontosabb pillére!

A rendszeres mozgás növeli azon szociális képességeket, mint az empátia, a csapatszellem, a közösségben való alkalmazkodás, ill. a segítőkészség. A sportban elért sikerek növelik az önbizalmat, az önelfogadást, a magabiztosságot, ugyanakkor az elszenvedett kudarcok és vereségek megtanítanak azok feldolgozására.

A rendszeres fizikai aktivitás segíti a gyermekek harmonikus fejlődését: erősíti a csontokat, a szívet, a tüdőt és a keringési rendszert, növeli az izmok erejét és tömegét, fejleszti az idegrendszert és erősíti az immunrendszert.

A rendszeres sportolás jótékony hatással van a koncentrációs készségre, ezáltal javítja a tanulási képességet is. A sport segítségével a gyermekek az iskolában is jobban teljesítenek majd.

Ezen irányelvek mentén rendeztük meg október 9-én (pénteken) ebéd után iskolánk udvarán az alsó tagozatos tanulóink sportdélutánját.

Az időjárás kegyeibe fogadta a résztvevőket, hiszen nyarat idéző verőfényes napsütésben tehették próbára leányaink és fiaink a gyorsaságukat, ügyességüket és a bátorságukat.

A közös fogójáték és az alapos bemelegítés után, több helyszínem vetélkedtek egymással az érdeklődők. Jókedv, derű és felszabadultság volt a jellemző ezekben az órákban diákjaink és tanáraink körében.  Minden osztály figyelemre méltó teljesítményt nyújtott a sor és váltóversenyek folyamán. Ezen a délutánon azonban a fiatalok között a legfiatalabb Marika tanító néni volt, aki mindenkinek példát mutatott ügyességből, gyorsaságbólés fegyelmezettségből.

Kicsik és nagyok között egyaránt népszerű volt a rollerverseny, ahol rekord számú résztvevő állt rajthoz és teljesítette az akadályokkal nehezített pályát.

Az emlékezetes délutánt a negyedikesek és a harmadikosok labdarúgó mérkőzése zárta. A találkozó végig szoros, kiélezett küzdelmet hozott. Néhány perccel a vége előtt még lehetetlenség lett volna megmondani a győztes csapat kilétét. A rangadó utolsó percei azonban a negyedikeseknek sikerült jobban és 4:2 arányban diadalmaskodtak, egy olyan találkozón, ahol a vesztesek is emelt fővel jöhettek le a pályáról.

A versenyek végeztével az udvaron elfogyasztott uzsonna különösen jól esett a fáradt, ám mégis jókedvű tanulóinknak.

A verseny szervezői pedig sokadszor látták igazolva Sebastian Kneipp örök érvényű mondását: „ A tétlenség gyengít, a küzdelem megerősít”.

You may also like...