Rendhagyó történelemórák a két tanítási nyelvű 5. osztályban

Az 5.a osztályban nemcsak mint új tantárggyal ismerkednek meg a tanulók a történelemmel, hanem két tanítási nyelven is tanulják: magyarul és németül. A gyerekek lelkesen állnak hozzá az új tantárgy tanulásához. A történelem tanulását a tanulók életkori sajátosságaihoz és nyelvi szintjéhez igazodva élményszerűvé kívánjuk tenni, kihasználva lakóhelyünk helytörténeti lehetőségeit is.

Az őskor tanulmányozásakor a diákok már megismerkedtek az élményszerű tanulás elemeivel: a tanteremben kis régészeti ásatást rendeztünk be, ahol különböző régészeti leleteket fedeztek fel, és mint régészek megtisztították, vizsgálták azokat. Kezükbe vettek agyagedény maradványokat, csiszolt kőbaltát, csonthegyeket, régi pénzérméket, agyagtéglát, római kori mécsest. A gyerekek így közvetlenül megtapasztalhatták a múltat, bepillantást nyerhettek a régészek munkájába. Mindezt két tanítási nyelven, magyarul és németül rögzítették, természetesen a tanulók életkori és nyelvi szintjének megfelelően.

no images were found

Az élményszerű történelemtanulást segítette elő az Iseumban tett látogatás is. Itt a tanulók megtekintették a „Textilek a Holtak Birodalmából” c. időszaki kiállítást. A gyerekek interaktív múzeumi foglalkozáson vettek részt, melyen sok érdekes ismerettel gyarapították tudásukat. Megismerték a Nílus, a múmiakészítés történetét, beleélték magukat az ókor csodálatos világába. A múzeumi óra végén kézműves foglalkozáson egyiptomi ékszert, illetve amulettet készítettek. A látottakról németül és magyarul számoltak be az iskolai faliújságon.

Bedőcsné Galántai Magdolna

történelemtanár, intézményvezető helyettes

 

 

 

 

You may also like...