Nyelvi élményhét

A Dési iskola diákjai idén is külföldön bővítették ismereteiket

A kéttannyelvű Dési Huber István Általános Iskola diákjai idén nyáron ismét hétnapos nyelvi programon vehettek részt Alsó-Ausztriában, az Ötscher lábánál fekvő Lackenhofban.

A nyelvi hét során az intézmény tanulói megannyi izgalmas, kulturális és szórakoztató programon vehettek részt, emellett nyelvi ismereteiket is elmélyíthették. Megismerkedhettek a Mariazell-i zarándokhellyel, megmászhatták az Ötschert, az Erlebniswelt Mendlingtal-ban német nyelvű bemutatók során ismerhették meg a favágók életét, a környék történeti és természeti értékeit.

Az élmények sorát városnézés, strandolás, libegőzés, állatkerti séta és múzeumlátogatás is gyarapította. Kiss Péter, az intézmény igazgatója elmondta: a tartalmas programsor ellenére a hét legfőbb célja mégsem az aktív kikapcsolódás, hanem a nyelvi ismeretek anyanyelvi környezetben történő elmélyítése volt.

Míg a kirándulások leginkább a délutáni órákra koncentrálódtak, a délelőtt a nyelvtanulásé volt. Anyanyelvi tanárok tartották foglalkozásokat, melyek során a tanulók játszva sajátították el az új ismereteket, elevenítették fel addigi tudásukat. A legnagyobb hangsúlyt a szókincs fejlesztése, valamint a helyes kiejtés gyakorlása kapta. Emellett a nyelvoktatás hangsúlyos területei: a hallás utáni értés, az élőbeszéd megértése és a nyelvtani ismeretek, valamint a célnyelvi kommunikáció is fontos szerephez jutott.

A tanultak elmélyítésére pedig a mindennapi élet szituációi adtak lehetőséget. Hozzátette: a résztvevő gyerekek remekül érezték magukat, sok új ismerettel gazdagodtak, az anyanyelvi környezet pedig a célnyelvi ország kultúrájának megismerésében is segítette őket.

You may also like...