Magyar népmese napja a Désiben

,,A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.”

Ebben a tanévben iskolánkban a Magyar népmese napja alkalmából a hagyományoktól eltérően egész héten át zajló programsorozattal készültünk tanulóinknak. Szeptember utolsó hetében minden a mesék körül forgott. A hét első napjaiban a kézműves foglalkozásoké volt a fő szerep. Az elsősök és a másodikosok vizuális kultúra tantárgyakon meseillusztrációkat készítettek A szegény ember szőlője és A mezei nyúl és a sündisznó című népmesékhez. A picik alkotásait az iskola aulájában tekinthetik meg a tanulók. A 3. 4. 5. évfolyamos diákok fehér pólóikat népmese motívumokkal festették, díszítették, melyet büszkén viseltek Benedek Elek születésének napján, szeptember 30-án. Csütörtökön e jeles alkalomhoz kapcsolódóan meseolvasási versenyt rendeztünk, melyen 3-5.osztályosok olvasták fel kedvenc magyar népmeséiket. A versenyre nagy örömünkre 16 lelkes tanuló jelentkezett. A mesék között hallhattunk állatmeséket, láncmeséket és tündérmeséket is.

A versenyen díjazott tanulók:

Kecskés Nóra 4.a, Ináncsi Bettina Amina 4.a, Tóth Lia 4.a

Takács Amira 5.a, Mentes Málna 5.a, Osztermann Gréti 5.a

Ugyanezen a napon az alsós osztályokban filmvetítés, mesenézés, mesehallgatás volt a további program, melyet mesekeksz eszegetéssel tettünk a gyermekek számára még élvezetesebbé.

Pénteken az egész hetes programsorozatot a versenyen díjazásban részesült tanulók zárták: az 1. és 2. osztályosoknak felolvasták meséiket.

Ezen a héten bebizonyosodott, hogy bár a gyerekek életében egyre nagyobb teret kap a digitális online világ, mégis igényük van a személyesen előadott népmesékre és a mesehallgatásra.

Reméljük, ez még sokáig így is marad!

A programokról készült képek megtekinthetők itt:

Galéria

You may also like...