Középpontban az anyanyelv

Több évtizedes múltra tekint vissza a Dési iskola versenye

A Dési Huber István Általános Iskola tanítói munkaközössége idén immár 27. alkalommal hívta életre Megyei szépolvasási és nyelvhelyességi versenyét, melynek – a megmérettetésen túl – nem titkolt célja anyanyelvünk ápolása és az olvasás megszerettetése.

Az elmúlt három évtized csaknem harminc versenyének mindegyikén izgalmas és változatos feladatokkal, az életkori sajátosságokhoz illeszkedő olvasmányokkal várták a szervezők a résztvevő alsó tagozatos kisdiákokat. Ezúttal – az írásbeli feladatlap mellett – a második évfolyamosok népmesék, a harmadik és negyedik évfolyamosok pedig napjaink népszerű ifjúsági műveiből választott részletek felolvasásával bizonyíthattak. A remek hangulatú megmérettetést a Dési iskola 4. a osztályos diákjainak frappáns műsora és Kiss Péter intézményvezető megnyitó gondolatai vezették be, majd a résztvevő 31 diák a szakavatott zsűri  – Bálint Éva, a Weöres Sándor Színház színművésze, Vass Péterné logopédus, Andrásiné Szép Marianna óvodavezető – elé lépett. A másodikosok olvasással, míg a harmadik és negyedik évfolyamosok nyelvhelyességi feladatlap kitöltésével is bizonyíthattak. Miközben a versenyteremben megelevenedett a Négyszögletű Kerek Erdő, beköszönt Berg Judit alakja, Rumini, s a mesehősök megbújtak a padok között, lassan a zsűri is meghozta döntését, s kialakult a végeredmény. A második évfolyamosok kategóriájában első helyezést ért el Börzsei Sára, a Bolyai iskolából, második lett Kispál Patrik, a Hatos Ferenc Általános Iskolából, harmadik helyezést pedig a Reményik iskola tanulója, Perjési Bálint szerezte meg. A harmadikosok között a legügyesebbnek a Gothard iskola tanulója, Vámos Dániel bizonyult, második lett a Bolyai iskola diákja, Hollósi Hédi, harmadik helyen pedig Taba Zsombor, a Neumann iskola tanulója végzett. A negyedik évfolyamosok kategóriájában Őry Orsolya, az Apponyi Albert Általános Iskola tanulója bizonyult a legjobbnak, Váraljai Vanda, a Váci Mihály iskola tanulója a második lett, míg Bognár Barna, a Neumann iskolából a harmadik helyen végzett.  

Az új ismeretek, tapasztalatok mellett minden résztvevő értékes könyvjutalommal is gazdagodott,  a zsűri értékelését követően az oklevelet és emléklapokat az intézmény vezetője, valamint Kiss Erika, a színvonalas megmérettetés főszervezője adta át a gyerekeknek. A rendezvény életre hívását Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Oktatási és Szociális Bizottsága támogatta.

You may also like...