Középpontban a költészet

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon a húsvéti készülődés mellett a versek világában is barangolhattak tanulóink. A költészet napja alkalmából életre hívott műsorral nemcsak a magyar líra előtt tisztelegtünk, hanem a Petőfi emlékév iskolai irodalmi programjainak több hónapos rendezvénysorát is lezártuk.

Az iskolánk színjátszó, valamint tánc szakkörének előadásában bemutatott műsorban elhangzott: 2023 jeles év a magyar költészet történetében.  Kétszáz éve, 1823-ban, a nemzeti ébredés hajnalán vetette papírra szatmárcsekei magányában Kölcsey Ferenc Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című költeményét, mely ma hazánk állami Himnusza. Ugyancsak két évszázaddal ezelőtt, 1823. január 1-jén Kiskőrösön látta meg a napvilágot a nemzet költője Petrovics Sándor néven. Petőfi rövid élete alatt közel ezer verset írt, ebből nyolcszázötven maradt az utókorra, az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították.

A zenés – táncos műsorban megelevenedett a legnagyobb költőink alakja, egy-egy gondolata, a gyerekek játéka Petőfi ifjúkorába repítette a közönséget, míg a verscsokrokat megzenésített versek és néptánc foglalta keretbe.

GALÉRIA

You may also like...