Időutazás az Árpád-korba – Székesfehérváron jártunk

Székesfehérvár – 38 királyunk koronázásának, 15 királyunk temetkezésének színhelye – a középkori Magyarország politikai és kultikus központja igazi történelmi túrát ígért annak a 31 felső tagozatos tanulónak, akik május 19-én felkerekedtek, hogy ellátogassanak a Géza fejedelem által alapított városba. 

Az első helyszínként felkeresett középkori Romkert rögtön egy meglepetésprogrammal szolgált a csapatnak: a török uralom alóli felszabadulás emlékére szervezett megemlékezésbe csöppentek, mely egy újabb érdekes adalék volt a képzeletbeli időutazásukban. Az ünnepség után frappáns vezetéssel járhatták be a középkori emlékhelyet, ismerhették meg annak történetét, s a most zajló kutatásokat is.

Némi szabadidőt és az elmaradhatatlan fagyizást követően aztán a Szent István Király Múzeum Királyok és szentek – Az Árpádok kora című tárlata várta a diákokat. Itt 17 termen át, 12 ország több mint 700 felbecsülhetetlen értékű kincsét tekinthették meg a tanulók, és egy másfél órás múzeumpedagógiai foglalkozás keretében mélyülhettek el az Árpád-kor nagyjainak történetében.

You may also like...