Fenntarthatósági Témahét 2022. 04. 25-29.

„Gondozd jól a földet: nem a szüleid adták, hanem a gyerekeidtől kaptad kölcsön.”

Április utolsó hete – immár negyedik alkalommal – a fenntarthatóság jegyében telt iskolánkban. Az idei tanév kiemelt témái a víz, a felelős fogyasztás, valamint a hulladékgazdálkodás voltak. E témák természetesen a hagyományos tananyagban is szerepelnek, a Fenntarthatósági Témahéten azonban még nagyobb hangsúlyt kaptak azért, hogy a gyerekek megértsék: a fenntarthatóság az unokáink jövőjéről való gondolkodást és gondoskodást jelenti.

Valamennyi évfolyamon foglalkoztunk e témák egyikével, elsősorban a természettudományos, az osztályfőnöki, az informatika és a rajz órák keretében.

Az alsó évfolyamosok a WALL-E c. rajzfilm kapcsán ismerkedtek a fenntarthatóság fogalmával. Nemcsak megnézték és megbeszélték a filmet, de valódi műalkotások születtek a film kapcsán. Újrahasznosított hulladékból játékokat és használati tárgyakat készítettek, az osztályteremben növényt keltettek. Környezetismeret órán a víz körforgásáról, a vizek védelmének fontosságáról, s nagy kincsünkről, a tiszta ivóvízről beszélgettek, majd ehhez kapcsolódóan online feladatokat oldottak meg informatika szakkörön.

Az 5. és 6. évfolyamokon a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségekkel ismerkedtünk, ill. az ivóvízzel, az ivóvíz tisztaságának óvásával foglalkoztunk, kiegészítve ezzel a tankönyvi anyagot.

A 7. és 8. évfolyamon a divat került előtérbe. A ruhagyártás folyamatát végig kísérve a fogyasztói társadalomnak a természetre (és az ember természetére) gyakorolt káros hatásáról beszélgettünk.

A Föld napja alkalmából rendezett környezetvédelmi vetélkedőre szintén a témahéten került sor.  A tanulók által készített bemutatók az ember okozta természeti katasztrófákról nagyon színvonalasnak bizonyultak, a vetélkedőn pedig előadói képességüket is megcsillogtathatták a gyerekek. A győztes csapat tagjai: Horváth Attila, Szabó Csanád és Szalay Bálint.

 

Galéria

You may also like...