Az újraélesztés megtanulható

Magyarországon évente 20-25 ezer embert veszítünk el hirtelen szívhalál miatt, akiknek 70 százaléka megmenthető lenne, ha lenne a környezetükben akár egy ember, aki tudná, mit kell tenni, amíg a mentő megérkezik.

A szám sokkoló, főként akkor, amikor ezt csupán 15 perc alatt bárki megtanulhatná. Ezért örültünk a lehetőségnek, hogy iskolánk 25 tanulója ,,SZOMBATHELY a segítés városa !” program keretében ismerkedhetett az alapokkal.

 Mindössze öt lépést kell megjegyezni. Rázzuk meg a földön fekvő vállát. Ha nem reagál, szegjük hátra a fejét és figyeljük a légzését tíz másodpercig, vagy egyszerűen számoljunk húszig. Ha nem történik semmi, tegyük az összekulcsolt kezünket a szegycsontjára és percenként százszor nyomjuk, öt centiméter mélyen. A ritmusban segíthet a zene, akár egyszerűen a ,Kis karácsony, nagy karácsony’ dallama megy a fejünkben, a nyomás erősségében pedig a gumilabda segít. De fontos, ne ijedjen meg senki attól, hogy bordát tör, mert itt tényleg az ember életéről van szó”- biztatott mindenkit Attila és Zoli bácsi.

További képek

You may also like...